SEO tools voor online marketing

SEO tools die ik graag gebruik

De tijd dat SEO eenvoudig was is al lang voorbij. Vroeger kon je zoekwoorden kiezen, je site hiervoor optimaliseren en wachten. De bezoekers kwamen dan min of meer vanzelf.
Als je daarnaast de moeite nam om ‘vals te spelen’ en je site volstopte met keywords dan ging het zelfs nog sneller. Google smulde daar van.

Door toegenomen concurrentie én door veranderingen in het algoritme van Google is dat tegenwoordig anders. Google (en Bing en Yahoo en Youtube) willen graag de beste resultaten teruggeven aan hun gebruikers. En daarom moet je als eigenaar van een site alert blijven op diverse zaken. 
Zo moet je voorkomen dat je dubbele (c.q. duplicate) content hebt, moet je site snel genoeg en mobile friendly zijn en moet je website voldoende autoriteit hebben ten opzichte van je concurrent die op dezelfde zoekwoorden gevonden wil worden.

 

SEO-tools

Dat zijn een paar voorbeelden van een hele lijst aan punten waar je eigenlijk continu aan moet werken om je site hoog in Google te houden.
Gelukkig zijn er een hoop online SEO-tools die je daarbij kunnen helpen. Daar waar ik in, zeg, 2008 nog alles handmatig deed kan ik nu niet meer zonder mijn toolbox.
Hieronder deel ik de lijst aan tools die mijn collega’s en ik bijna dagelijks gebruiken voor SEO-optimalisatie. Houd deze pagina in de gaten, want ik zal de lijst continu updaten met nieuwe inzichten.

Starten met SEO-optimalisatie?

Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.

Tims SEO-tips
NaamOmschrijvingPrijsTrial?Review
SEMrushDoor vele geprezen als de #1 all-in-one online markeing tool. Omvat SEO, Advertising, Content en concurrentie-
analysemodules.
€€€7 dagenAls je voor jezelf of voor klanten echt resultaat wilt halen met online marketing kun je niet om SEMrush heen. De enige reden waarom ik hoor dat mensen weer afscheid nemen is de hoeveelheid opties (moeilijker te leren) en de prijs.
MOZMOZ is de bekenste tool voor Domain Authority en Page Authority. Veel andere tools gebruiken deze data.€€€Ja, 30 dagenIs niet zo uitgebreid als dat je zou verwachten voor de prijs. Toch is MOZ een van de meest gebruikte tools. En dan met name vanwege de gratis MOZ-bar. Een browserplugin waarmee je direct van iedere site de Domain Authority ziet.
MangoolsStraight foreward tool voor site audids, backlinks check, keyword finder en SERPJaRelatief basic tool voor de meest voorkomende dagelijkse SEO-activiteiten. Vanwege de eenvoud van de interface gebruiken wij deze vaak voor een quick check.
Screaming frogOnmisbaar voor een eerste snelle checkGratis tot 500 pagina'sMeest geschikte tool voor het snel onderzoeken van technische SEO issues, zoals redirects, H1 en Titel-tekst en missende meta descriptions.
Hubspot CRMGratis CRM aangeboden door Hubspot met de belofte dat dit altijd gratis zal blijven.€/€€€JaHubspot CRM wordt aangevuld met interessante en nuttige apps om gegevens van bezoekers te verzamelen en daarmee je 'CRM' te verrijken.
GTmetrix.comLaadt jouw website in minder dan 3 seconden? Hiermee doe je een speedtest en monitor je (gratis) een lijst met websitesGratis variant waarmee al veel gedaan kan wordenSuper handig om een continu overzicht te hebben van de snelheid van bepaalde websites. Snelheid staat in de top 5 van SEO optimalisatie must-haves
SitelinerDuplicate content checkerGratis variant laat je een domein 1x per 30 dagen checkenHandige tool om te beoordelen of je niet teveel duplicate content op je site hebt staan. De prijs van de premium versie is $ 0,01 per gescande pagina. Zorg dat je duplicate content onder de 25% blijft.
Brokenlinkcheck.comSpoort broken links op op een site.0NvtWil je er zeker van zijn dat alle links op je site nog werken? Doe dan regelmatig een check met Brokenlinkcheck. Deze tool is ook erg handig bij linkbuilding. Wil je graag een backlink van een bepaalde site? Check dan of er een broken link is en bied vervolgens de webmaster een link aan met dezelfde, betere content op jouw site.
MailerLiteEen zeer betaalbare tool voor e-mailmarketing en conversieoptimalisatie.JaAls Hubspot te duur en te uitgebreid voor je is is Mailerlite een goede optie. Maak landingspagina's en converteer bezoekers naar leads. Volg ze daarna op met geautomatiseerde e-mailflows.
Google Mobile Friendly TestMet deze tool check je of je site mobile friendly is.0NvtMobile first! En daarom moet je site daarvoor geschikt zijn. Want Google beoordeelt websites primair op mobiele functionaliteit (en laadtijd). Doe deze check dan ook voor iedere site in jouw beheer.

In mijn artikel over zoekwoordenonderzoek vindt je een infographic met de vijf meest gebruikte SEO tools en hun specifieke sterkten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top