Meer leads

Leads krijgen met content [checklist]

Een aantal jaar geleden heb ik besloten mijn search engine advertising campagnes te stoppen om te starten met een voor mij toen nieuwe manier van marketing: leads genereren door contentcreatie. Gedurende een jaar heb ik minimaal twee blogposts per maand geschreven. En al na drie maanden had ik meer leads gegenereerd dan alle dure online advertentiecampagnes van de twee jaar daarvoor bij elkaar.

Autoriteit

Uiteindelijk heeft dit geleid tot mijn boek over Cloud Computing waarvan 20.000 exemplaren zijn gedrukt. Resultaat? Ik werd gezien als autoriteit op mijn vakgebied en potentiële klanten stonden in de rij om zaken met me te doen.
En het mooie is, het werkt nog steeds. Door contentcreatie word je site aantrekkelijker voor Google en is het mogelijk om zelfs op lastige zoektermen bovenaan in Google te komen. En dat levert nieuwe leads op.

Leadgeneratie checklist

Hierbij deel ik mijn checklist met de stappen die ik doorloop als ik content schrijf. Ik ben er van overtuigd dat ook jij met deze checklist dezelfde resultaten kan bereiken als ik. Ook als je geen ervaren schrijver bent. Doe er je voordeel mee en ik hoor graag wat het je heeft opgeleverd.

Check 1: gebruik een keywordplanner om de juiste termen te bepalen

 • Bepaal de zoekwoorden waarop je wilt scoren. Gebruik bijvoorbeeld de Backlinko-gids om gratis je zoekwoorden te bepalen voor de blogpost waar je over gaat schrijven. Je bent idealiter op zoek naar woorden met een minimum zoekvolume van 1000 per maand. En een niet al te hoge concurrentie. Concurrentie wordt meestal uitgedrukt in Keyword Difficulty of iets gelijkwaardigs. Andere betaalde tools voor het vinden keywords zijn bijvoorbeeld: Mangools, MOZ tools, Answer the public en SEMrush.
 • Maak een lijst van mogelijke zoektermen waar je je op gaat richten. Gebruik dan het zoekvolume in combinatie met de Keyword difficulty. Idealiter zoek je naar zoektermen waar veel op wordt gezocht en nog niet veel concurrentie op is. Iets dat overigens steeds moelijker wordt naarmate meer bedrijven en bloggers zich nog actiever met SEO bezig gaan houden. Het enige dat je daaraan kunt doen is betere content schrijven. In de praktijk betekent dit langere artikelen schrijven (1.000 tot 3.000 woorden).
 • Vraag je bij het selecteren van keywords altijd af of dit inderdaad termen zijn waarop jouw doelgroep zou zoeken.

Voorbeeld zoekwoordonderzoek via SEMrush
Als we zoeken op Hubspot zien we dat er in Nederland alleen al 12.100 keer gezocht wordt. Maar is het handig om daarop te targetten? De keyword difficulty (KD% in het overzicht) is 67,23% en daarmee behoorlijk hoog.

Meer leads genereren met content

Misschien is het handiger om je zoekterm iets te verfijnen. Met welke zoekterm precies is afhankelijk van je business.
Als je je eerste keywords hebt bepaald kun je door naar check 2.

Expert Tip: Probeer niet direct hoog te scoren op zoektermen waar veel anderen zich al op richten. Schrijf eerst content waarmee jouw ideale lead het meest is geholpen. Deel vooral je kennis, want die is waardevol. Kies dan een titel en gebruik de zoekwoordentools om te kijken naar welke woordencombinatie uit de titel van jouw artikel het meest wordt gezocht.
SEO specialist Amsterdam
Tim Kieft

Check 2: Lees de top 10 blogposts die je vindt als je op je zoektermen Googelt

 • Heb je een goed zoekwoord gevonden ga dan op zoek naar de top 10 blogposts (en/of artikelen) voor dat onderwerp
 • Lees de lijst met blogpost zorgvuldig door, waarbij je extra inzoomt op de blogposts die bij de eerste vijf resultaten staan. Google kent blijkbaar een groot belang aan deze content.

Als je de blogpost doorleest vraag je dan steeds het volgende af:

 • Welke informatie mis ik?
 • Waar kan ik dieper op inzoomen?
 • Kan ik een betere layout maken? Kan ik deze tekst beter ondersteunen met verhelderende plaatjes of misschien wel een infographic?
 • Heeft de teskst meer voorbeelden nodig die ik kan leveren uit de praktijk? Misschien een case study?
 • Kan ik deze tekst meer to the point maken?
 • Kan ik op een andere manier deze tekst aantrekkelijker maken?
Expert tip: Noem het misschien ouderwets maar ik hou ervan om artikelen te printen en met potlood op de bank aantekeningen in de kantlijn te maken. Dat zorgt ervoor dat ik de content nog beter verwerk en bovendien niet wordt afgeleid door inkomende berichten op mijn werkplek.
SEO specialist Amsterdam
Tim Kieft

Check 3: Maak nu een post die veel beter is dan (een van) de posts uit de top 10


Nu is het tijd om een betere blogpost te schrijven.

 • Gebruik de inzichten uit het onderzoek naar de top 10 posts om een nog betere post te schrijven.
 • Schrijf een post rond een lijst (zoals de 10 beste…, of 7 misvattingen over) of maak een checklist post of bijvoorbeeld een ‘Doe-het-zelf handleiding voor een succesvolle Hubspot implementatie’.
 • Is de tekst: vrij van onnodige woorden, helder van taal, zonder gebruik van vakjargon en betrekt het de lezer? Op die manier probeer ik altijd mijn teksten te controleren nadat ik heb geschreven. Eerst minimaal vier uur (of beter, een nacht) wegleggen en andere dingen gaan doen!

Starten met SEO-optimalisatie?

Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.

Tims SEO-tips

Check 4: Bloggers- en influenceronderzoek

Onderzoek of er bloggers of influencers zijn die links hebben geplaatst naar de top 10 posts die je eerder hebt gevonden. En benader deze.​
 • Nadat je je blogpost online hebt gezet volgt misschien wel de lastigste (maar belangrijke) stap in het hele proces, het promoten van je eigen tekst.
 • Stuur een persoonlijke e-mail naar de top 20 belangrijkste influencers op je lijst en vraag hen om je post te liken op Facebook, Twitter, Pinterest en/of LinkedIn. Zet zelf je post online en vraag vrienden, familie en collega’s deze te delen.
 • Indien de influencer je post deelt, volg deze dan op met een bedankje. Like ook de posts die zijn gedeeld door anderen.
 • Als je geen reactie krijgt van een influencer, volg deze dan gedurende vier weken op (eenmaal per week)

Check 5: Optimaliseer je best lopende blogposts

Na verloop van tijd zul je zien dat bepaalde posts beter hebben gepresteerd dan andere. Dat zie je bijvoorbeeld aan het aantal likes en/of de bezoekersaantallen voor die pagina. Nu is het tijd om die ‘winnaars’ verder te optimaliseren.

 • Als je WordPress gebruikt installeer dan de Yoast SEO plugin en voeg extra informatie aan de post toe zoals een meta discription, etc.
 • Probeer je post nog beter te maken door het toevoegen van extra afbeeldingen en een infographic. Deze kun je heel eenvoudig maken met de gratis tool Canva.com.
 • Is de post inmiddels uit het vorige jaar? Check dan of de content nog actueel genoeg is en pas deze zo nodig aan. Je kunt ervoor kiezen om daarna het huidige jaartal in de titel te zetten zodat het voor bezoekers (en zoekmachines) duidelijk is dat het nog steeds actueel is.
 • Probeer om je post korte extra blogpost te maken die betrekking hebben op hetzelfde onderwerp en laat die linken naar je post.

Tot slot: vooral doorgaan!

 • Voer de bovenstaande strategie uit door minimaal een echte topper te realiseren per maand. Daarvoor moet je minimaal een blogpost per twee weken (liever meer) als doel hebben.
 • Je zult zien dat het steeds beter gaat naarmate je meer schrijft en je meer gevoel krijgt bij wat ‘killer content’ is voor jouw niche.
 • Leadgeneratie is een on going process. Dat houdt in dat je ook in drukke tijden jezelf vrij moet maken om te blijven schrijven. En dan zul je zien dat je hoger in de zoekresultaten rankt en de online leads gaan binnen stromen.
Laatste Supergeheime Bonustip (die je veel leads zal brengen)

Als ik onderzoek doe naar posts die in het verleden goed hebben gelopen bij mijn concurrenten dan voer ik in ieder geval de volgende zoekterm in in Google:

intitle:2020 inurl:2018 ‘mijn onderwerp’

Uitleg: Er vanuit gaande dat het nu 2020 is zoek ik op posts met het onderwerp ‘mijn onderwerp’ (zelf invullen dus) met 2018 in de url en 2020 in de titel. Het gaat hier om posts die blijkbaar zo succesvol zijn, die in 2018 (of een ander jaar mag ook) zijn gepost (wat blijkt uit de URL), dat de eigenaar van de site het belangrijk vond deze te actualiseren voor 2020 (wat blijkt uit de titel).
SEO specialist Amsterdam
Tim Kieft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top